onsdag 8 februari 2017

Español 9

Semana 21-23

De här veckorna blir det reflexiva verb för hela slanten.
Vi läser texten ¿Qué haces por la mañana? och tränar på att kunna beskriva en vanlig dag (med bl a reflexiva verb... jag vaknar kl 6, sedan duschar jag och torkar mig :).


Här kan du träna på...
Reflexiva verb - i grundform
Reflexiva verb - böjda 

Vill du titta på en extra genomgång om hur man använder de reflexiva verben så klicka HÄR.


Semana 20

El lunes vamos a ver un vídeo sobre "el tiempo libre" de los jóvenes (ungdomar) españoles. Ni får ett arbetsblad innan vi börjar att titta på videon som ni ska läsa och förstå. Cuando hemos visto el video repondéis (svarar ni) a las preguntas de arbetsbladet.
Después (sedan) de un corto recreo empezáis (börjar ni) a escribir sobre vuestro (era) tiempo libre. Vaiis también a comparar (Ni ska även jämföra) el tiempo libre de los jóvenes suecos con el de los españoles.

El miércoles presentáis el trabajo.


Semana 18 y 19


De här veckorna tittar vi på prov/läxförhör och tränar vi vidare verbet "gustar". Ni ska läsa några texter om vad olika personer gillar att göra på fritiden och sedan tränar ni själva att berätta vad ni gillar att göra på fritiden.

Läxa till onsdag vecka 20 är att skriva om "¿Qué te gusta hacer en tu tiempo libre?"
Aquí får ni ord och uttryck ni kan använda när ni talar eller skriver om fritiden.

Onsdag: 👂💟😄 a escuchar música hoy. Adelante: Despacito


Semana 15

Hola chic@s!

Idag, onsdag den 12 april, tränar ni på läxa, som är till veckan efter påsklovet, dvs. FRÅGEORD samt VERBET GUSTAR. Svara på övningar ni hittar på länken om verbet "gustar". Ni kan ladda ner det som word dokument och skriva på dator eller skriv svaret i ert häfte.

Är ni klara? Klicka HÄR för att läsa om Påskfirande i Spanien.


¡FELICES VACACIONES TOD@S!



Esta semana vamos a practicar el verbo "Gustar" que significa : att gilla, tycka om. En este vídeo podéis ver cómo se conjuga este verbo (hur böjs verbet).
Vi ska även gå genom hörförståelsen som ni hade förra veckan och kolla hur vår hörselförmåga har utvecklat på spanska.
Läxa till onsdag v.17 är att kunna böja verbet GUSTAR och FRÅGEORD.
OCH 😆 jag har två filmer på spanska med svensktext. Vilken ska vi se?


Semana 14

Hej! Jag är sjuk idag, onsdag, och är inte i skolan. Ni kommer att jobba själva på textboken Gracias. Den hittar ni på http://gracias.nu Ni ska välja Textbok 9 och sedan kapitel 8 som heter "Carlos-miembro de una Tuna". Ni lyssnar på texten först och sedan kör ni övningar som ni finner på höger sidan (Översätt/ I rätt ordning/ Minitest).
Vad gör man om man är klar med övningar? Man kör på Duolingo. Koden för 9AB är: GEPWMS/ 9CD : JVUZVV
¡Buena suerte!

Esta semana practicamos hörförståelse. För att kunna få ett bättre resultat i den här delen behöver man få ett större ordförråd. Podéis empezar a practicar FRÅGEORD




Semana 11-13

HÄR finns allt ni behöver kunna inför provet vecka 13, onsdag 29/3.
Ni kan träna mer på Kroppsdelar Aquí och på Perfekt aquí.
Extra Övningar med facit

Semana 6 y 7


Hola clase nueve! 😊

Estas semanas vamos a trabajar con el tema "la migración". Vais a escribir un texto (una página) sobre el tema con la ayuda de las preguntas (hjälpfrågor) que encontráis (som ni hittar) AQUÍ
HÄR hittar ni några användbara ord och uttryck om temat.

Ni ska e-posta texten till sara.dayyan@skol.lulea.se senast måndag den 20 februari.
Mucha suerte!  Lycka till!











måndag 6 februari 2017

Español 8

Semana 20-23


Nu börjar vi det sista moment på den här terminen med lite nytt grammatiskt - nämligen "perfekt". Perfekt är när man ska berätta "vad man har gjort". Hittills har vi bara jobbat med att kunna uttrycka oss i presens (nutid) och framtid (futurum- ir+a+ verb i grundform), men nu blir det alltså lite nytt. Vi läser lite olika texter och jobbar med övningar till den.


På torsdag v.23 skriver ni sista läxförhöret. AQUÍ están los deberes.


Semana 14-15

Hola chic@s!

Estoy enferma hoy (jag är sjuk idag) y no puedo ir al colegio (och kan inte åka till skolan). Vosotr@s vais a continuar a trabajar con el tema del "deportista cubano" (Ni ska fortsätta träna på temat "kubansk idrottare"). Detta kan ta nästan 35-40 minuter. Fem minuter rast som vanligt och sedan tittar ni på den här serien som heter "Mitt Madrid" och handlar om fem tonåringar som bor i Madrid. Vi följer de under en helt vanlig skoldag. Hur skiljer sig deras vardag från svenska ungdomars, och vilka likheter finns det?


Under de här två veckorna kommer ni att jobba på era redovisningar om "Deporte en Cuba". I små grupper om 2-3 personer väljer ni "un/a deportista cubano/a". Ni lämnar in en PP som ni har arbetat med på fredag v.14 (8d)/tisdag v.15 (8abc). Redovisningar sker på samma dag och inför andra små grupper.
Ett tips: Ni kan använda de här FRÅGORNA som en mall eller ha egen. 
¡BUENA SUERTE!  😉

Semana 11-12


På torsdag vecka 12 kör vi "ett större läxförhör" på allt vi har tränat från början av terminen. Aquí hittar ni ett repetitionshäfte med övningar- du får det i pappersform också så att du kan skriva dina svar. Facit hittar du Aquí




Semana 8

Den här veckan fortsätter vi träna på verben SER (att varaoch ESTAR (att vara, befinna sig, må).
HÄR hittar ni en video om  deras böjningar och skillnaden mellan de här två verben.
Läxa till denna vecka är att kunna de här två verbens böjningar och deras användning.




semana 6 y 7


Denna vecka ska vi lära oss berätta om personers utseende och kläder.
Ni ska behöva kunna ord för klädesplagg, men även kunna böja verbet "llevar" som betyder "att ha på sig" (jag har på mig, du har på dig, han/ hon har på sig). Ni kan träna på detta HÄR


Vi kommer också att jobba med en text om olika klädstilar. Texten hittar du HÄR

Vi ska träna på verben SER/ ESTAR och trabajar (Regelbundna -ar verb).

den här videon kan ni träna på regelbundna böjningar på spanska ( -ar, -er, -ir verb).





onsdag 1 februari 2017

Español 7

Semana 22-23

Läxa till v.23 hittar ni AQUÍ

Semana 20

Nu på fredag kommer ni att redovisa de olika teman som ni valde förra veckan om Spanien. HÄR finner ni lite tips för att planera presentationen. 
Lycka till! ✌

Semana 19


Denna vecka tränar ni på läxa som är till fredag. Vi ska även göra ett grupparbete. Vi kommer först att titta på det här Prezi. Sedan i små grupper om 4 -5 personer väljer ni ett tema som ska redovisas på fredag den 19 maj (V.20). Ni lämnar in en PowerPoint som ni har arbetat med på samma dag.


Semana 17 y 18


Denna vecka jobbar vi med att kunna säga vad klockan är och att kunna berätta om vad man gör under en dag. Vi ska läsa kap. 9 i textboken (Gracias 7) och göra övningar sid.62-67.
(Titta gärna igen videon som ligger under "semana 14 y 15")


Läxa till fredag v.17 hittar ni AQUÍ

Och AQUÍ finner ni läxa till fredag v.19 

Semana 14 y 15


Hola chic@s!
Jag är sjuk idag och kan inte komma till skolan. Ni ska börja med att träna på glosor till glosförhöret på fredag. Sedan i små grupper om 2-3 personer förhör ni varandra. När ni är färdiga tränar ni på klockan men även på att kunna berätta om skolans schemat. Här hittar ni övningar och instruktioner.

Denna vecka börjar vi kapitel 9 i boken (Gracias 7) som handlar om att kunna berätta vad man gör under dagen och när (veckodagar, klockan och lite verb).
Läxa till fredag v.14 hittar ni AQUÍ


Och i den här videon kan vi titta på hur man pratar om klockan på spanska.

HÄR kan ni träna mer på klockan. Välj Nivel 1.

Semana 7 y 8

Under de närmaste veckorna kommer vi att jobba med att kunna beskriva personers utseende och kläder. Vi ska läsa kapitel 8 i Gracias 7 och göra övningar i övningsboken (glöm inte att rätta dina svar med facit). På länken nedanför kan du träna på ord/uttryck som är läxa till fredag V 8.




Semana 5 y 6


Denna vecka ska vi lära oss namn på kläder alltså att kunna beskriva vad man har på sig.

Vi ska läsa kap. 7 i text boken Gracias och göra övningar i övningsboken.
Ni ska behöva kunna ord för klädesplagg, men även kunna böja verbet "llevar" som betyder "att ha på sig" (jag har på mig, du har på dig, ...). Detta är även läxa till fredag vecka 6.
Ni kan träna på detta HÄR
... y una canción (en låt) que podemos (vi kan) cantar 🎤 juntos (tillsammans) AQUÍ y el texto está AQUÍ
















Semana 4

Por fin, tenemos un blog! 😃

Denna vecka kommer vi att lära oss färger (los colores) och veckodagarna på spanska. Ni kan träna på glosor HÄR.
🎶 Ni kan sjunga med denna låt om färger (los colores)och den andra om veckodagar (los días de la semana). Divertido, ¿verdad? 😎